Strefa Członkowska

Arval przekroczył barierę 20 000 samochodów w Polsce

Dodane:
Na koniec drugiego kwartału 2017 r. firma Arval Polska, świadcząca usługi związane z leasingiem pojazdów, przekroczyła pułap 20 tys. samochodów użytkowanych przez klientów.

W ubiegłym roku flota Arval rosła najszybciej na rynku CFM (Car Fleet Management – zarządzanie flotą samochodową) w Polsce, a biorąc pod uwagę liczbę zamówionych samochodów (ponad 2,5 tys.), Arval był liderem. Udział firmy w polskim rynku wynosi obecnie 14,7%.

– Przekroczenie bariery 20 000 leasingowanych aut jest dla nas potwierdzeniem mocnej pozycji rynkowej oraz dobrej kondycji całego rynku motoryzacyjnego w Polsce. Jesteśmy obecnie najszybciej rozwijającą się firmą w branży i mamy ambitne plany – zakładamy m.in. utrzymanie dynamiki wzrostu na poziomie ok. 14%. – mówi Grzegorz Szymański, prezes zarządu Arval Polska.

Wzrost liczby klientów był możliwy dzięki rozszerzeniu oferty o nowe produkty oraz rozwojowi narzędzi on-line. Arval duży nacisk położył na obsługę użytkowników oraz doskonalenie aplikacji mobilnych oferowanych menadżerom flot oraz kierowcom pojazdów.

– Wprowadziliśmy produkty pakietowe dostosowane do segmentu małych i średnich przedsiębiorstw. Sukcesem okazała się usługa Arval Outsourcing Solutions oraz innowacyjny produkt – wynajem średnioterminowy (MTR) – dodaje Grzegorz Szymański.

Nowe rozwiązania w ofercie Arval

Arval Outsourcing Solutions

Innowacją jest Arval Outsourcing Solutions (AOS) – unikalne rozwiązanie, w którym firma całkowicie przejmuje odpowiedzialność za mobilność pracownika. Klienci, którzy zdecydują się na taki model funkcjonowania floty w organizacji, całkowicie pozbywają się procesów operacyjnych związanych z zarządzaniem samochodami oraz optymalizują koszty związane z utrzymaniem floty. Firma dostarczająca pojazdy, przejmuje kontakt z kierowcą i utrzymuje z nim relację na wszystkich etapach funkcjonowania auta w przedsiębiorstwie: od etapu wyboru konkretnej marki i modelu, poprzez dostarczenie go do kierowcy, serwisowanie, dostarczanie dokumentów (np. ubezpieczeniowych) aż po obsługę zwrotu lub przygotowanie oferty odkupienia auta przez kierowcę.

Wynajem średnioterminowy (MTR, Mid-Term Rental)

Wprowadzona w roku 2016 przez Arval usługa wynajmu średnioterminowego to proste i elastyczne rozwiązanie dla tych, którzy szukają pojazdu na okres od 1 do 24 miesięcy. Produkt powstał z myślą o osobach będących na umowach sezonowych, dla pracowników czasowych oraz przebywających na kontraktach zagranicznych lub po prostu tych, którzy potrzebują samochodu na okres nie dłuższy niż dwa lata.

– W Arval, w ramach umowy, klienci mogą dodatkowo zagwarantować sobie wsparcie w zakresie procesów HR-owych, procesów związanych z polityką flotową, szkoleń z bezpiecznej jazdy i eco-drivingu oraz optymalizację przepływów finansowych związanych z bieżącym funkcjonowaniem floty – dodaje Paweł Racis, dyrektor handlowy Arval.

O Arval

Firma Arval powstała w 1989 roku i jest w pełni własnością BNP Paribas. Arval specjalizuje się w pełnoobsługowym leasingu pojazdów. Arval oferuje swoim klientom – dużym przedsiębiorstwom międzynarodowym, małym i średnim przedsiębiorcom oraz wolnym zawodom – dopasowane do nich rozwiązania optymalizujące przemieszczanie się pracowników i outsourcing ryzyka związanego z zarządzaniem flotą. Specjalistyczne doradztwo oraz jakość obsługi, które stanowią podstawę obietnicy Arval wobec klientów, zapewnia ponad 6 400 pracowników w 29 krajach. Łączna flota leasingowana przez Arval składa się z 1 028 142 pojazdów na całym świecie (grudzień 2016 r.). Sojusz Element-Arval Global Alliance to najdłużej działający sojusz strategiczny w branży i światowy lider w zarządzaniu flotą ponad 3 mln pojazdów w 50 krajach. W ramach organizacyjnych BNP Paribas, Arval prowadzi działalność w pionie podstawowej bankowości detalicznej.

www.arval.com

O BNP Paribas

BNP Paribas jest czołowym bankiem europejskim o zasięgu międzynarodowym. Jest obecny w 74 krajach i zatrudnia ponad 192 000 pracowników, w tym ponad 146 000 w Europie. Grupa zajmuje kluczowe pozycje w trzech głównych rodzajach działalności: rynki krajowe i międzynarodowe usługi finansowe (ang. Domestic Markets and International Financial Services), gdzie sieci banków detalicznych i usług finansowych obsługuje pion bankowości i usług detalicznych (ang. Retail Banking & Services) oraz bankowość dla przedsiębiorstw i instytucji (ang. Corporate & Institutional Banking), która obsługuje dwie franszyzy: klientów korporacyjnych i inwestorów instytucjonalnych. Grupa pomaga wszystkim swoim klientom (osobom fizycznym, stowarzyszeniom społecznym, przedsiębiorcom, małym i średnim przedsiębiorstwom, korporacjom oraz klientom instytucjonalnym) w realizacji ich projektów dzięki szerokiemu wachlarzowi rozwiązań: od finansowania przez inwestycje i oszczędności po ochronę ubezpieczeniową. W Europie Grupa działa na czterech rynkach krajowych (w Belgii, Francji, we Włoszech i w Luksemburgu), a BNP Paribas Personal Finance jest europejskim liderem w kredytach konsumpcyjnych. BNP Paribas rozwija swój zintegrowany model bankowości detalicznej w krajach śródziemnomorskich, w Turcji i w Europie Wschodniej, posiada także szeroką sieć w zachodniej części Stanów Zjednoczonych. W bankowości dla przedsiębiorstw i instytucji oraz działalności w zakresie międzynarodowych usług finansowych BNP Paribas również zajmuje czołowe miejsce w Europie, ma silną pozycję w Ameryce Północnej i Południowej i szybko rośnie w krajach Azji i Pacyfiku.

www.bnpparibas.com