Strefa Członkowska

Jaka jest przyszłość Diesla we flotach przedsiębiorstw?

Dodane:
ARVAL PUBLIKUJE BIAŁĄ KSIĘGĘ DOT. SAMOCHODÓW Z SILNIKIEM DIESLA

Arval, światowy lider branży leasingu samochodów, dzieli się swoją wiedzą oraz doświadczeniami na temat użytkowania aut z silnikami Diesla. Firma chce wspierać swoich klientów w transformacji flot na bardziej neutralną dla środowiska. Zdaniem ekspertów Arval, z uwagi na dużą liczbę samochodów z tym napędem, ich rola w okresie przejściowym będzie kluczowa. Obecnie pojazdy z tego rodzaju silnikami stanowią aż dwie trzecie samochodów użytkowanych we flotach firmowych w całej Europie.

Nowe alternatywy w kontekście transformacji energetycznej

W listopadzie 2017 r. w Bonn odbył się szczyt klimatyczny ONZ (COP23). Jednym z podjętych podczas spotkania tematów była kwestia samochodów z silnikami Diesla i ich wpływu na środowisko. Arval, włączając się w tą dyskusję, przygotował białą księgę, w której przeanalizowana została obecna sytuacja Diesla w Europie. Dokument zawiera także praktyczne porady, jak dostosować firmowe floty, z tym napędem, do obowiązujących i nadchodzących zmian w prawie.

Arval jest przekonany, że pełna implementacja przepisów, mających zapobiec dalszym zmianom klimatycznym, będzie okresem, w trakcie którego producenci dokonają koniecznych inwestycji pozwalających na produkcję pojazdów z napędami alternatywnymi, dostępnych w przystępnych cenach. W tym samym okresie, poszczególne państwa, będą mogły rozwijać odpowiednią infrastrukturę dla samochodów napędzanych silnikami elektrycznymi.

– Ważnym zadaniem dla nas było zinwentaryzowanie wykorzystywania energii w czasie bezprecedensowych zmian w tym zakresie na całym świecie – wyjaśnia Philippe Bismut, Prezes Zarządu Arval. – To podejście jest korzystne dla naszych klientów; nie tylko wspiera ich w znajdowaniu jeszcze właściwszych rozwiązań, ale również pozwala im bardziej globalnie spojrzeć na przyszłość mobilności.

Arval chce ułatwić swoim klientom implementację proekologicznych rozwiązań poprzez dostosowanie procesów firmy do wciąż zmieniających się regulacji. W tym kontekście lider w leasingu pojazdów wielu marek zmienił sposób obliczania miernika TCO (całkowity koszt posiadania), włączając w to zasady eko-drivingu oraz wykorzystanie możliwości, jakie daje współużytkowanie pojazdów.

Biała księga Arval dostępna jest tu: Clearing the air around diesel